Goede voornemens

Geplaatst op: januari 13, 2023

Zoals ik in mijn out of office al meldde: Ik was op Vlieland met de jaarwisseling. Wederom een relaxt begin van het nieuwe jaar. In mijn Vrijmiblo van een jaar geleden (Vlieland) schreef ik daar ook al over. In die blog vroeg ik u met mij mee te denken en te sparren over de vraag; waar moet het heen met de advocatuur en wat kan en moet er beter (in 2022)? Antwoorden op die vraag heb ik zeker gekregen van u. Klanten vertelden me wat ze van mij(n kantoor) vonden hetgeen resulteerde in een “Advocaatscore” van 9,6 in 2022. Dat was goed voor plaats 61 in de top 250! Zie als bewijs: https://advocaatscore.nl/top-250-2022/. Daar ben ik uiteraard heel erg blij mee. De klanten die de moeite namen een review te schrijven, dank daarvoor.

Maar ook zonder score werd mij door mijn klanten verteld wat ze van mij verwachten. Daarbij viel op dat onderwerpen als eerlijkheid, transparantie en bereikbaarheid de boventoon voerden. Onderwerpen die Dio en mij na aan het hart liggen en waar ons ook dit jaar weer sterk voor willen maken.

Wat eigenlijk nooit onderwerp van (opbouwende) kritiek is zijn de uurtarieven die ik hanteer. Ook daar ben ik erg transparant over (Open deur). Al heel veel jaren hanteer ik in de ondernemerspraktijk hetzelfde uurtarief van € 215,- ex btw. Toch begon ik te twijfelen of dat tarief niet omhoog moest. Dat kwam omdat ik de laatste maanden dood werd gegooid met artikelen daarover, waaronder dit artikel https://www.advocatenblad.nl/2022/10/20/tweederde-kantoren-verhoogt-tarieven/. Als ik dit artikel moet geloven (en waarom zou ik dat niet?) dan verhogen 2 op de 3 advocatenkantoren  hun tarieven. De reden is om meer omzet te genereren om zo de inflatie en hogere kosten het hoofd te bieden. Met deze inflatie zal niemand raar opkijken als ik mijn tarieven met 10% verhoog, dacht ik. Anderzijds, prijs ik mezelf dan niet uit de markt?  Stof tot nadenken dus en op Vlieland had ik alle tijd en ruimte om ook dit vraagstuk(je) op te pakken.
Ik kwam tot de conclusie dat € 215,- per uur een keurig kostendekkend tarief is en nog steeds erg concurrerend is. Dat blijft dus zo in 2023.

Uiteraard heb ik op Vlieland ook nagedacht over goede voornemens. Iedereen doet dat volgens mij wel, zo aan het einde van het jaar. Privé heb ik er wel een paar; meer bewegen, vaker naar het theater en naar musea en toch proberen mijn vrienden vaker te zien, althans daar meer mijn best voor te doen. Gelukkig had een vriend van mij datzelfde voornemen zodat we morgen gezamenlijk naar Maastricht afreizen, naar de Interclassics . Klassieke auto’s kijken (niet kopen). Mijn eigen club
( de citroen sm  club) heeft er ook een stand en die zal ik zeker bezoeken. Als ik het goed heb begrepen staat in die stand de citroen SM van voormalig Sovjet president Brezhnev. De citroen SM kan wat dat betreft buigen op meer dan illustere bezitters. Zo schijnt dictator Idi Amin er meerdere te hebben gehad, maar ook de Sjah van Iran en keizer Haile Selassie van Ethiopië reden (als ie het deed) een SM. Maar dat terzijde.

Dit privé voornemen is tevens mijn zakelijke voornemen voor dit jaar. In het jaar dat we (Punt Advocatuur) 25 jaar bestaan wil ik (nog) meer klanten bezoeken. Gewoon om bij te praten en een kop koffie te drinken. Ik heb gemerkt dat tijdens (maar ook na) Corona het persoonlijk contact met klanten toch wat minder is geworden. Uiteraard wel met de klanten die daadwerkelijk een probleem hebben maar veel minder met mijn klanten/abonnementhouders die (gelukkig voor hen) minder vaak een beroep op mij moeten doen. Ik heb Dio ondertussen gevraagd juist met die klanten die ik de laatste tijd te weinig heb gezien of gesproken afspraken in te plannen. Dat is een voornemen waarvan ik zeker weet dat ik het zal nakomen.