Schiermonnikoog
Geplaatst op: juli 7, 2023
Eerder schreef ik al over de bijzondere positie van de advocaat. Als advocaat ben ik verplicht lid van de orde van advocaten, moet ik me houden aan de Advocatenwet, weet u zich als klant verzekerd van toezicht op mijn functioneren en heb ik een geheimhoudingsplicht en een verschoningsrecht. Dat is voor u als (potentiële) klant prettig om te weten. U kunt mij alles vertellen en ik moet dat vervolgens geheimhouden. Als ik als getuige wordt opgeroepen om onder ede te verklaren over een klant kan ik mij verschonen, dat betekent dat ik zelfs onder ede niet verplicht ben te antwoorden. Advocaten hebben dus specifieke rechten en plichten en dat onderscheidt ons van andere juristen. Eén van de plichten is de verplichting om me laten bijscholen. Onze orde verplicht ons jaarlijks een aantal opleidingspunten te behalen, 20 punten om precies te zijn. Deze punten haal je door het volgen van cursussen. Als je je als specialist hebt ingeschreven bij de orde moet je op dat vakgebied minimaal 10 punten halen. Ik sta ingeschreven met de specialisaties ondernemingsrecht en letselschade. Als letselschadeadvocaat moet ik dus jaarlijks 10 opleidingspunten halen op dat vakgebied.
Meestal zijn dingen die moeten niet leuk. Dingen die moeten stel je meestal ook uit. Zo gebeurt het mij menigmaal dat ik in december tot mijn schrik constateer dat ik nog een aantal punten moet halen. Ik ben daarin niet de enige want in december stroomt mijn mailbox over met aanbiedingen om zogenaamde last-minute cursussen te volgen. Meestal online. Het aanbod van online cursussen heeft sinds Corona sowieso een enorme groeispurt doorgemaakt. Daar waar in het pre-corona tijdperk een cursusdag vaak betekende een hele dag op pad (bij voorkeur met een copieuze lunch, wijntje erbij zodat het middaggedeelte licht rozig kon worden voortgezet) worden sinds corona vooral online cursussen aangeboden van 1 tot wel 8 uur. Snel, efficiënt, voordelig en vanuit je eigen bureaustoel. Lunch is dan vaak een snelle boterham die je zelf hebt gesmeerd en wijn achter je bureau is toch echt ‘not done’. Opletten moet je ook want om er zeker van te zijn dat je ook achter je scherm hebt gezeten moet je na afloop van de onlinecursus een toets doen waarbij je vragen moet beantwoorden die je niet zou kunnen beantwoorden als je niet hebt opgelet.
Ook ik volg deze online cursussen maar ik mis dan toch wel vaak het echte contact met de medecursisten en de docent(en). Daarbij hoeft het van mij niet altijd snel en efficiënt. Soms is het best prettig om de knop even om te zetten en een cursus op locatie te volgen waarbij je echt je hand kunt opsteken om een vraag te stellen in plaats van op een ‘handje-emoticon’ te klikken. Nog prettiger is het als de cursus dan ook nog eens op een mooie locatie is en de overtreffende trap is dan een tweedaagse cursus op een Waddeneiland. En die cursus is er voor letselschadespecialisten.
Twee oud-collega’s van mij, Arvin Kolder en Armin Vorsselman hebben naast een eigen advocatenkantoor ook een opleidingsinstituut opgericht. Twee weken geleden organiseerden zij de tweede Eilandcursus Personenschade op Schiermonnikoog. Wellicht om hierboven door mij genoemde reden hebben ze naast hun obligate onlineaanbod een tweedaagse cursus op locatie bedacht. Twee dagen op Schiermonnikoog om met gelijkgezinde, geïnteresseerde en vooral leuke collega’s bijgespijkerd te worden in Hotel Van der Werff.
Net als vorig jaar had ik me dit jaar ook weer ingeschreven voor de Eilandcursus. Net als vorig jaar had ik daar ook dit jaar geen spijt van. Het niveau van de cursus is hoog, het tempo is snel, de vragen niet tenenkrommend en je hebt ook nog tijd genoeg om bij te praten met (oud-)collega’s onder het genot van een hapje en een drankje of om even lekker over het mooie Schiermonnikoog te struinen. Zoals u weet ben ik een Vlieland-fan en blijft dit eiland voor mij op nummer één staan maar Schiermonnikoog doet leuk mee in de top 5 van mijn favoriete Waddeneilanden.
Als je op deze manier je verplichte opleidingspunten kunt halen is er niet echt sprake van moeten, eerder van mogen.