Vrijmiblo

Geplaatst op: september 10, 2021

Donkerrood

Aan het einde van de vakantieperiode word ik zowel in mijn zakelijke bestaan als in mijn privéleven weer geconfronteerd met de Corona-kleurcodes. Heel lang heeft de kleur van Nederland geen rol van betekenis gespeeld, volgens mij. Zelfs de oranjegekte heeft deze zomer alleen maar in haar meest fletse hoedanigheid de kop opgestoken en verdween (met het schaamrood, dat dan wel) weer snel van het toneel.

Vorig jaar, zeg maar de eerste Corona-zomer, stond mijn telefoon roodgloeiend met vragen over quarantaines, vakanties van werknemers naar oranje gebieden en de arbeidsrechtelijke consequenties daarvan. Wat mocht de werkgever wel en vooral niet en hoe repressief kon de werkgever optreden?

Deze zomer zou de wereld er heel anders uitzien. Althans een aantal weken geleden, voordat de zomer echt begon, was dat de belofte aan ons burgers van Nederland. De “Summer of Love” werd al gezegd. Je hoorde bijna niemand meer over de kleurcodes van vakantielanden en angst voor quarantaines. Dat hoefde immers ook niet. Heel Europa stond zo’n beetje op groen en iedereen die dat wilde kon voor 1 juli 2022 deels of volledig gevaccineerd zijn.

Nu de vakanties voorbij zijn zullen menig werknemer en werkgever elkaar toch weer aankijken. Anders dan vorige zomer bestaat de wereld nu immers uit gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

En hoewel je als werkgever niet aan de werknemer mag vragen of hij/zij gevaccineerd is (althans de werknemer hoeft daar geen antwoord op te geven) zal de niet-gevaccineerde werknemer die afreisde naar een rood gebied het risico hebben gelopen bij terugkomst in quarantaine te moeten. Als dat zo is en er kon niet thuis gewerkt worden zal die quarantaine voor eigen rekening zijn geweest. Zijn collega die op dezelfde camping stond maar wel was gevaccineerd kon gewoon zonder quarantaine weer aan het werk gaan.

De ontspannen “Summer of love” is het dus niet geworden en waarschijnlijk wordt in arbeidsrechtelijke zin de nazomer er één met veel corona-gerelateerde arbeidsrechtelijke vraagstukken. Dat begint al met de bedrijven die alleen gevaccineerden toe willen laten op de  werkplek en ziekenhuizen die alleen gevaccineerden willen toelaten op de ziekenhuisafdelingen waar de meest kwetsbaren worden verpleegd. Dat terwijl de tendens (de wet) nu zo luidt dat werkgevers niet eens mogen vragen naar het al dan niet gevaccineerd zijn van hun personeel. De balans tussen het creëren van een veilige werkplek voor personeel en klanten en de eerbiediging van de  privacy en de lichamelijke integriteit zal de komende periode een zoektocht opleveren voor iedere werkgever. Het laatste woord is daarover (in arbeidsrechtelijke zin) nog niet gezegd en/of uitgesproken.

Wederzijds begrip en respect en open communicatie zal op de werkvloer zeker nodig zijn. Ik wens een ieder daarin veel wijsheid toe.

Han Venema