Ripperda

Geplaatst op: september 1, 2023

Afgelopen week bezocht ik net als vorige zomer een voorstelling van de Zummerbuhne. Een openlucht muziektheater spektakel opgevoerd op het Groningse platteland. Vorig jaar speelden ze in Overschild, in de tuin van de vervallen boerderij Hollands Hoop, het gelijknamige televisieprogramma met Marcel Hensema in de hoofdrol. Dit jaar verplaatste het spektakel zich naar landgoed Maarhuizen, nabij Winsum. Het waanzinnige verhaal van Johan Willem Ripperda werd vertolkt in woord en muziek. Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van deze Ripperda. Toch heeft hij echt bestaan, hij leefde in de 17e eeuw en in deze voorstelling wordt hij gespeeld door Bert Visscher. Het affiche beloofde: “Ripperda is een muziektheatervoorstelling over bravoure, list en bedrog”.
Kijk, dat spreekt mij uiteraard wel aan.

De bravoure van Ripperda had vooral te maken met zijn onhebbelijkheid beloftes te doen die hij -of degene namens wie hij die beloftes deed- niet kon nakomen. In mijn praktijk kom ik uiteraard veel van dat soort gevallen tegen. Partijen die beloftes doen die ze niet kunnen of willen nakomen. Soms weet een partij op voorhand al dat ze die beloftes niet na zal kunnen komen, soms was er wel goede wil maar waren er geen middelen, kennis, kunde en/of veranderende omstandigheden. Veel rechtszaken gaan over deze niet nagekomen beloftes. Toegezegd werd binnen een bepaalde termijn te betalen, iets op te leveren of af te leveren en om welke reden dan ook kan of wil een partij die belofte niet gestand doen.

Ripperda maakte er een sport van om bewust en met voorbedachte rade (loze) beloftes te doen. Beloftes dat iemand anders iets zou doen, presteren en/of zou nalaten waarvan hij wist dat degene zijn beloftes niet zou nakomen. Heden ten dage zouden de gedragingen van Ripperda beoordeeld worden aan de hand van de bestuurdersaansprakelijkheid. Hem zou persoonlijk onrechtmatig handelen worden verweten en hij zou veroordeeld worden om persoonlijk de schade te vergoeden. In het geval van Ripperda werd hij niet veroordeeld. In die tijd pakten ze het wat pragmatischer aan. Door zijn malversaties werd hij weggestuurd uit de Staten Generaal, gevangen gezet door de Koningin van Spanje, bijna vermoord door de Sultan van Marokko, opgelicht door de latere koning van Corsica en stierf hij alleen en berooid in Marokko. Je moet het verhaal echt gaan lezen (de voorstellingen zijn allemaal uitverkocht) want het is echt een fantastisch verhaal.

Binnenkort start ik met een campagne om mijn letselschadepraktijk te promoten. Ik heb tijd, ruimte en zin om wat meer letselschadezaken te gaan doen. Daarvoor heb ik een marketeer ingeschakeld die me gaat helpen bij met maken van een reclamecampagne. Dergelijke campagnes staan uiteraard ook bol van de beloftes. Een korte blik op de reclame-uitingen van letselschadekantoren leert mij dat ze beloven dat ze gratis voor u werken, dat ze de maximale schadevergoeding voor u verhalen, dat u wordt bijgestaan door zeer ervaren juristen, dat ze al heel veel zaken succesvol hebben afgerond en ga zo maar door. Het zal allemaal waar zijn en uiteraard kan ik u dat ook beloven. Daarbij kunt u bij letselschade bijna op iedere straathoek (figuurlijk) wel een kantoor vinden dat u wil helpen. Ik zal me dus moeten onderscheiden en wellicht andere beloftes moeten doen. Eerder schreef ik daarover al dat in letselschade zaken het tonen van empathie en compassie veel belangrijker is dan alle andere beloftes. 

Het wordt denk ik nog een hele klus (voor mijn marketeer) om een campagne te verzinnen die onderscheidend is, waar uit naar voren komt dat wij als letselschadekantoor met compassie en op een empathische wijze een realistische behandeling van letselschadezaken voorstaan. Ik beloof u dan ook dat het geen Ripperda-achtige reclamecampagne wordt maar ik hoop dat ik uiteindelijk wel Ripperda-achtige recensies zal kunnen lezen op Advocatenscore.  

Gratis advies?
Sluiten

Gratis 10 minuten letselschade advies.