Niks makkelijker

Geplaatst op: mei 5, 2023

Niks makkelijker

Als ondernemer ontkom je er niet aan. De Belastingdienst. Ook ik niet. Hoewel ik persoonlijk altijd een beetje angstig word als er weer een serie (ze komen nooit alleen) blauwe enveloppen binnen komen, heb ik niet veel problemen met deze tot noodzakelijk kwaad geworden organisatie.  Uiteraard wel morele problemen, maar geen praktische problemen. Mijn fiscalist zorgt er voor dat alles keurig netjes en op tijd wordt aangegeven en ik zorg er voor dat alles keurig netjes op tijd wordt betaald.

Hoe anders kan het zijn.

Als je de kranten openslaat (ik doe dat nog, maar wanneer ga ik ook schrijven; “Als je je webbrowser opent”) dan word je overspoeld met negatieve berichten over de ‘blauwe enveloppen brigade’. Enkele koppen:

“Hoe de Belastingdienst blijft falen bij herstel Toeslagenschandaal”

“Belastingdienst faalt wederom: duizenden toeslagenkinderen krijgen beloofde compensatie niet – wel”

“Financieel gepuzzel bij belastingaangifte toch terug door verstoringen”

“Rekenkamer: aanpak schijnzelfstandigheid door Belastingdienst faalt op alle fronten”

Als je de berichtgeving moet geloven (en dat doe ik nog steeds) dan is er iets structureels niet goed bij de belastingdienst. Toch heb ik dat zelf gelukkig nooit ervaren. Ik ben gelukkig geen toeslagenouder, hoef geen zorg- of huurtoeslag aan te vragen en mijn aangiftes worden voor me gedaan. Dat er echt iets grondig mis is bleek toen na het parlementaire enquête rapport ‘Ongekend onrecht’ van december 2020 geconcludeerd werd dat er sprake was van systeemfalen.

Ook ik werd ik vorige week onaangenaam verrast door de belastingdienst. Ik ontving op kantoor weer een serie blauwe enveloppen. De meesten konden na opening direct in het ronde archief. Dat waren de bekende brieven met machtigingen voor de intermediair, voor alle vennootschappen een aparte brief en verzoeken/aanmoedigingen tijdig verschillende soorten aangiften toe doen, uiteraard voor iedere vennootschap een aparte brief. Eén brief gedateerd 20 april jl. kwam me bekend voor. Een verzoek een deelbedrag te betalen op de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2023. De fiscus had in al haar wijsheid al gegokt dat ik in 2023 winst zal maken en dus vennootschapsbelasting zou moeten betalen in 2024.Ze hadden me dus voor alle zekerheid en op voorhand al een aanslag gestuurd. Nou had ik drie weken geleden ook al een soortgelijke brief gehad waarin werd gevraagd een deel van de  aanslag al te betalen. Ik had dat (angsthazig als ik ben voor te laat betalen) direct gedaan. De week erop volgde een brief met de mededeling dat een deel was betaald en of ik de rest ook wilde betalen. Wederom direct gedaan. Daarmee was de hele aanslag betaald. Nu nog winst maken dit jaar.

Kortom; terwijl ik al betaald had kreeg ik weer een zelfde brief met hetzelfde verzoek om een deelbetaling te doen. Als het via de mail was gegaan had ik gedacht aan een phishingmail maar dit was toch echt een brief met daarop het bankrekeningnummer van de  belastingdienst. Toch voor alle zekerheid maar even contact gezocht met mijn fiscalist. Die zou er achteraan gaan want die begreep het ook niet helemaal.

Wat bleek? De belastingdienst had  op 12 april 2023 de brief aangemaakt waarin zij mij verzoekt weer een deelbetaling te doen. Op 13 april ontving zij vervolgens het hele (nog openstaande) bedrag op haar bankrekening. Maar omdat de brief van 12 april al automatisch was aan gemaakt kon niemand bij de  belastingdienst voorkomen dat de brief op 20 april 2023 toch (automatisch) verstuurd zou worden. Als je afvraagt wie de baas is bij de belastingdienst zijn het waarschijnlijk de systemen en geloof me, als die falen wordt het niet leuker maar zeker niks makkelijker.