Malafide

Geplaatst op: mei 10, 2024

Malafide

Meer malafide letselspecialisten, branche wil er beschermd beroep van maken”, kopte de NOS afgelopen maand in chocolade letters op haar nieuwssite. De NOS was niet de enige die dit nieuws bracht. Mijn internet bubbel explodeerde en allerlei instanties buitelden over elkaar heen om dit bericht te duiden en van een mening te voorzien. In deze Vrijmiblo daarom een toelichting op deze artikelen en wellicht wat nuttige achtergrondinformatie.

Vooropgesteld; het gaat niet over advocaten. Wellicht zijn er wel malafide letselschadeadvocaten – ik ken ze niet- maar dit gaat over  letselschadespecialisten. Althans, over personen die zich specialist noemen en daarmee suggereren dat ze speciale kennis hebben op het gebied van letselschade. Iedereen in Nederland mag zich letselschadespecialist noemen. Als je het leuk vindt om slachtoffers te helpen bij het verhalen van hun schade mag het en als je denkt daar makkelijk geld mee te kunnen verdienen mag het ook. Het probleem  is dat niemand deze zelfverklaarde specialisten in de gaten houdt, niemand controleert deze zelfverklaarde specialisten en verkeersslachtoffers hebben vaak geen idee of hun specialist het wel goed doet. Ander probleem; de specialist zorgt dat hij betaald wordt door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Je krijgt als slachtoffer  dus geen facturen van je specialist die je zelf moet betalen. Nog problematischer wordt het als deze specialist met jou een zogenaamde no cure no pay overeenkomst aangaat en een percentage van je schade vraagt voor zijn inzet en achter je rug om ook zijn facturen declareert bij de verzekeraar. Gebeurt dat echt, zie ik je denken? Getuige voormeld artikel gebeurt dat echt.

Waarom gaat het dan niet over advocaten? Omdat advocaten een beschermd beroep hebben. Niet iedereen mag zich advocaat noemen. Daarvoor moet je enerzijds een rechten opleiding hebben afgerond en anderzijds zijn beëdigd als advocaat.  Voordeel voor het slachtoffer is dat een advocaat onder toezicht staat. Ik schreef daar al eerder een vrijmiblo over. Als je denkt dat je advocaat het niet goed doet en hij of zij kan je daarin niet geruststellen kun je terecht bij de Orde van advocaten. Daarnaast houdt de Orde in de gaten of een advocaat die stelt dat hij zich ergens in gespecialiseerd heeft ook opleidingen volgt op het gebied van zijn specialisatie. Ook is een advocaat verplicht verzekerd tegen beroepsfouten.

Dus een advocaat kan wel een specialist zijn maar een specialist is niet automatisch een advocaat. Om die reden wordt door de branchevereniging van letselschade specialisten een lans gebroken om ‘letselschadespecialist” een beschermd beroep te maken. Dat betekent dat je je alleen maar letselschadespecialist mag noemen als je bijvoorbeeld hebt voldaan aan een aantal (opleidings)voorwaarden. In Nederland bestaat een lijst met ‘erkende” beroepen, afgeleid van een Europese richtlijn. Een beroep daarin opgenomen is beschermd beroep. Naast opleidingseisen zijn er ook vereisten ter zake de inschrijving bij een beroepsvereniging en toezicht. 

Ik denk dat het zeker zal helpen, van letselschadespecialist een beschermd beroep maken. Wat ook helpt is als verzekeraars de zelfverklaarde specialisten niet meer klakkeloos hun zelfverklaarde uurtarieven gaat betalen. Zolang deze zogenaamde specialisten hun facturen kunnen indienen bij verzekeraars en deze de daarin opgenomen uurtarieven van soms meer dan € 300,- per uur blijven betalen is er geen enkele incentive voor de letselschadespecialist zich te onderwijzen, zich aan te sluiten bij een branchevereniging of zich onder toezicht te laten stellen. De eerste stappen zijn daarvoor overigens al gezet.  Recent kende de rechter aan een zelfverklaarde specialist een uurtarief voor zijn werk toe van € 80,- per uur en één verzekeraar, Unigarant, ging zelf zo ver dat ze de rechter vroeg om geen zaken meer te hoeven behandelen als een bepaald letselschadekantoor de belangenbehartiger is.

Zolang iedereen zich letselschadespecialist mag noemen doe je er dus verstandig aan bij letselschadezaken te kiezen voor een letselschadeadvocaat of een bureau dat een keurmerk heeft. Uiteraard heeft het ook zin de reviews van de in te schakelen specialist te controleren. Die van mij zie je HIER!

Gratis advies?
Sluiten

Gratis 10 minuten letselschade advies.