Koning

Geplaatst op: juli 21, 2023

Zo vlak voor de zomervakantie viel mijn oog op een LinkedIn post van de burgemeester van Emmen. Trots als een pauw kondigde hij aan dat het zijne koninklijke hoogheid heeft behaagd zijn verjaardag volgend jaar te vieren in Emmen. Nadat ik het berichtje weg klikte gingen er allemaal emoties door mij heen. Naast trots, ik weet niet waarom, ook direct de gedachte, “dat hij nu al weet waar hij volgend jaar zijn verjaardag viert”.

Ik snap het wel, je verjaardag niet thuis vieren. Ook ik probeer ieder jaar rond mijn verjaardag deze dag vooral niet thuis te vieren. Ik heb niet zo veel met verjaardagen. Van anderen wel, dat vind ik juist heel leuk. Maar m’n eigen verjaardag? Nee, die sla ik liever over. Onze koning viert zijn verjaardag dus ook liever niet thuis. Anders dan onze koning laat ik het overigens liever niemand weten waar ik ben op mijn verjaardag. Omdat mijn verjaardag vaak in de voorjaarsvakantie valt probeer ik altijd met Judith “toevallig” die dag op vakantie te zijn. Zo vierde ik dit jaar mijn verjaardag in Alicante (waar mijn zoon stage liep en mijn dochter mij toch verraste met een bezoekje) en vierde ik het ook al eens op Vlieland of in Schotland. Wellicht wil de koning eigenlijk ook liever zijn verjaardag in intieme kring vieren maar ja, hij is van het volk en dus voor het volk.

Uiteraard was onze burgemeester zo trots als een pauw. Voor een dorp (Emmen is een dorp, wel met meer dan 100 duizend inwoners, maar nog steeds een dorp met dorpen erom heen) dat ieder jaar op de laatste plaats prijkt van de ranglijst meest aantrekkelijke grote gemeenten moet dit de uitgelezen kans zijn om heel Nederland te laten zien wat Emmenaren al heel lang weten. Het is hier prachtig!  Emmen heeft (bijna) alles wat je hartje begeert. De mensen zijn er het gelukkigst van heel Nederland en je hebt rust, ruimte en groen.

Dat ik een trots gevoel kreeg toen ik las dat de Koning zichzelf uitnodigde om in Emmen zijn verjaardag te vieren verraste me wel. Ik heb eerlijk gezegd niet zo veel met de koning en het koningshuis. Ik heb ook niet zoveel met koningsdag en al helemaal niets met de onvermijdelijke vrijmarkt die daarop thuishoort en de hordes mensen die de straten en pleinen van Emmen tijdens dit soort feesten overspoelen. Ik ben niet eens een echte Emmenaar. Ik woon hier pas 25 jaar. Ik denk dat de trots meer te maken heeft met Emmen zelf, de plaats, de mensen die er wonen en de underdogpositie die Emmen altijd inneemt. Of het nou om de plaatselijke FC gaat of over de plaats op de Atlas van de gemeenten, het lijkt altijd of Emmen niet echt op haar waarde wordt geschat. Nee, we hebben geen universiteit en geen ander strand dan die bij de kleine Rietplas. We hebben geen poptempel of topsporthal. Maar we hebben wel een dorp waar de bewoners trots op zijn. Waar het goed en gezond toeven is, waar we wel industrie hebben maar geen Dupont of Tata-steelachtige taferelen en waar de enige file die we hebben op vrijdagavond (snik) op de rondweg staat als de FC haar thuiswedstrijden speelt. Onze burgermeester schreef dat het voor Emmen een uitgelezen mogelijkheid is “om de trots van de inwoners op gemeente en regio onder zijn aandacht te brengen”. Ik weet niet of onze koning daar heel anders van wordt en of Emmen dat wat oplevert. Wel denk ik dat het een mooie manier is om de rest van Nederland, die waarschijnlijk aan de buis gekluisterd zit, te laten zien wat hoe mooi en veelzijdig Emmen is.

Of ik Koningsdag ook in Emmen ga vieren?

Ik weet het niet. Voor mij hoeft het niet. Maar als ik toch in Emmen blijf en live ga kijken zal ik dat hopelijk kunnen doen met de nu 101 jarige oma van Judith die hier in Emmen woont. Ik denk niet dat er een grotere fan van ons koningshuis is dan zij. Hopelijk kunnen we voor haar een mooi plekje vinden langs de route zodat ze onze koning nog eens in persoon kan aanschouwen.