HV doet wat ie belooft!

Geplaatst op: maart 18, 2022

Het voorjaar; de tijd van het jaar waar we met zijn allen naar uitkijken, toch?
In deze bijna post-Coronatijd van oorlog en desinformatie zal ik in ieder geval proberen elke zonnestraal met een glimlach te absorberen.

Het voorjaar betekent voor menig huis- en tuinbezitter een tijd van verplichte tuinwerkzaamheden. Ook ik ontkom daar niet aan.  Ik woon in het oude centrum van Emmen aan de rand van het vroegere Noorderdierenpark en ben gezegend met eeuwenoude eiken achter onze tuin. Maar deze door mij getelde zegeningen hebben ook een keerzijde. In de herfst kliko’s vol bladeren en eikels en in het voorjaar een groene waas op de stoepen en het terras. Ieder jaar moet ik thuis weer beloven dat ik het straatwerk ontdoe van deze groene waas. Zo ook dit jaar.

Gelukkig zag ik vorige week een buurvrouw thuiskomen met grote plastic flessen van het bekende huishoudmerk met twee hoofdletters. Ze had groene-aanslagreiniger gekocht. Het merk zou doen wat het beloofde, zo luidde althans de reclameslogan. Op de fles stond een foto van een terras waarvan de ene kant een groene kleur had, net zoals mijn terras, en aan de andere kant stond een terras zonder die groene waas en met helderdere rode bakstenen. Op de achterzijde stond:

Na het aanbrengen van het product is de algengroei binnen 36 uur geheel verdwenen.”

Onmiddellijk toog ik naar de bouwmarkt en sloeg voor de zekerheid een groot aantal flessen in. Vervolgens had ik binnen het uur alle terrassen, de oprit en de stoepjes bespoten met dit wonderspul. Zo makkelijk was ik er nog nooit van afgekomen.

De aanprijzing van dit product loog er niet om. Ik was dan ook vol vertrouwen. Toch werd dat vertrouwen geschaad. Na 36 uur werd het beloofde verschil zoals op de foto op de fles bij lange na niet gehaald. Hoezo; doet wat het belooft?

Als je als consument een product hebt gekocht en meent dat de reclame daarvoor iets beweert wat niet juist is, kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie (RCC). Uiteraard heb ik gezocht maar ik kon daar geen uitspraak vinden over de groene-aanslagreiniger. Wel een uitspraak over datzelfde merk maar dan over haar Strijkboutreiniger. Uit de uitspraak blijkt:

“Op de verpakking staat, in verschillende talen, de tekst “strijkboutreiniger”, met hiernaast een afbeelding van de onderkant een strijkbout waarvan een gedeelte zichtbaar gereinigd is met behulp van het bewuste product.”

Een  ontevreden strijkbouteigenaar die na het gebruik van de reiniger zijn strijkbout nog net zo vuil zag zijn als ik mijn terras, had bij de RCC geklaagd. De uitspraak van de RCC stelde mij echter teleur. Die luidde:

“Door deze afbeelding en tekst op de voor en achterzijde van de verpakking wordt de verwachting gewekt dat het product een reinigende werking heeft, maar niet  dat iedere te bedenken vervuiling door het product wordt verwijderd. Op de verpakking hoeft dan ook niet met zoveel woorden te worden vermeld dat de reiniger slechts bedoeld is voor normale vervuiling, zodat de klacht in zoverre niet slaagt.”

Klagen lijkt dus zinloos. Mij kennende zal de conclusie wel zijn dat mijn stoep meer dan normaal vervuild was.

Ik heb de hogedrukspuit er dus maar weer bij gepakt.
Omdat ik wel doe wat ik beloof!