Guerrilla

Geplaatst op: januari 30, 2024

Het is lang geleden dat ik dit woord heb opgeschreven, ‘guerrilla’.
Ja, geschreven, want guerrillastrijder was één van de favoriete woorden van mijn meester van de zesde klas lagere school. Hij gebruikte dat woord vaak tijdens één van zijn vele dictees. Toen typte je uiteraard nog niet maar schreef je met een pen en op papier. Ik vraag me af, als ik nu dat dictee opnieuw zou moeten typen, hoe vaak onder guerrillastrijder een rood lijntje zou staan.

Ik werd afgelopen weken veel aangesproken op de best wel opzichtige reclameborden die in het centrum van Emmen staan. Posters (echt wel behoorlijk groot) met mijn gezicht erop. Het zijn reclameborden voor Punt Letselschade en naast mijn gezicht staat er alleen maar op ‘Letselschade? Punt’. Niet te missen en veel bekenden hebben de borden dan ook niet gemist, getuige de hoeveelheid appjes die ik kreeg met foto’s van de reclameposter als achtergrond van een selfie. De marketeer die voor mij deze campagne doet had er op LinkedIn zelfs nog een prijsvraag aan vastgeplakt. Degene die alle negen borden zou kunnen plaatsen/benoemen zou een dinerbon ontvangen. LinkedIn ontplofte bijkans.

Het grappige van dit soort offline reclames is dat je er veel reacties op krijgt. Ook veel goedbedoelde adviezen. Je moet dit eens doen! Waarom sponsor je dat niet? Ook adviezen waar ik over na ging denken. Een goede klant vroeg of ik ook aan guerrillamarketing deed. Toen ik hem vroeg wat dat was kwam hij met prachtige voorbeelden van ondernemingen die met weinig marketingbudget enorme exposure kregen. Hij noemde als voorbeeld Red Bull; het energiedrankje dat nu één van de meest waardevolle merken is. In hun begintijd (begin jaren negentig vorige eeuw) was het een alles behalve succesvol merk. Omdat er geen geld was voor reclame bedacht hun markering afdeling iets geniaals. Medewerkers van Red Bull gooiden meerdere nachten achtereen honderden lege red bull-blikjes in (en naast) de prullenbakken in Londen. De voetganger die deze prullenbakken passeerden en de grote hoeveelheid lege blikjes zagen konden niet anders dan denken dat deze blikjes wel heel populair moesten zijn en dat drankje zelf ook eens zouden moeten gaan proberen.  De stunt werkte want de verkopen van Red Bull explodeerden in Londen. Dat kwam omdat mensen dachten; “Als iedereen dit drinkt, dan wil ik het ook!”. En het werkte ook omdat mensen reclame-uitingen die niet commercieel zijn eerder omarmen en omdat mensen de neiging hebben dingen te omarmen omdat ze er bekend mee zijn, het bekendheidsprincipe.

Een prachtig verhaal (dat ook nog eens waar is) maar hoe zou ik deze marketing tactiek moeten inzetten voor Punt? Want eerlijk? Een blikje Red Bull is toch heel wat anders dan een advocaat? Daarbij staan advocaten nou niet echt bekend om hun humor. Dat ondervond ook de aanbieder van reviews voor advocaten, Advocaatscore. Zij gebruikten guerrillamarketing om advocatenkantoren te bewegen hun tool te gaan gebruiken door op de stoep voor een advocatenkantoor dat nog geen klant was met stoepkrijt het advocaatscore-logo te tekenen maar dan met een vraagteken waar normaliter het cijfer staat. Advocaten bleken daar de humor niet van in te zien getuige dit artikel in mr-online. De David-Goliath gedachte van guerrillamarketing spreek me overigens wel aan. Ik zal er eens goed voor gaan zitten om te kijken of ik u met één van mijn volgende campagnes kan verrassen. Tot die tijd houd ik het bij het grote billboard met mijn gezicht erop. Al werd ik door één grappenmaker al geappt met een fotootje van mijn reclame met de opmerking of ik was overgegaan tot ‘gorillamarketing’.

Gratis advies?
Sluiten

Gratis 10 minuten letselschade advies.