Een Kwokje

Geplaatst op: maart 15, 2024

Je leest het goed, ‘een Kwokje’. Het is geen schrijffout maar zo noem ik de cartoons van Evert Kwok.  Evert Kwok is het gezamenlijk pseudoniem van Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer, cartoonisten en grappenmakers. Ze maken tekeningen/stripjes van hele flauwe woordgrappen. Echt te flauw voor woorden en zo droog dat ze door Jochem Meijer “de Messi van de  woordgrap” worden genoemd. 

Mijn vader is in dat licht dan wel niet de Messi van de  woordgrap maar als er in mijn omgeving iemand is die van flauwe woordgrappen houdt en ze te pas en te onpas maakt, dan is het wel mijn vader. Ik stuur mijn vader dan ook met grote regelmaat een ‘Kwokje’ via de app. Gewoon voor de lol. Om even een contactmomentje te hebben en om hem (hoop ik) even te laten grijnzen. Ik maak dan snel even een screenshot van de tekening die ik online tegenkom en stuur hem die dan.

Uiteraard heb ik mijn vader al direct verteld wie deze tekeningetjes maakt en uiteraard hoef ik niet elke keer als ik mijn vader een foto  stuur van een ‘Kwokje’ de naam van Evert Kwok eronder te zetten. Dat is anders als ik bijvoorbeeld een ‘Kwokje’ wil plaatsen onder of in deze Vrijmiblo. De Vrijmiblo op mijn site is een publieke uiting. Als ik daar een plaatje van het internet op wil zetten mag dat niet zonder toestemming van de eigenaar/maker/gerechtigde van dat plaatje. Op zijn minst moet ik de naam van de maker onder het plaatje zetten zodat iedereen weet dat ik dat plaatje niet zelf heb gemaakt. Dat lijkt logisch maar in de  praktijk gaat het heel vaak fout.

Enige tijd geleden belde een klant die een nieuwe website had gemaakt. Om de site wat meer inhoud te geven had hij van het internet fotootjes geplukt van producten die hij ook leverde. Hij dacht, ”als de fotootjes op het internet staan kan ik ze toch ook gewoon gebruiken”. Hij stond er niet bij stil dat op alle foto’s een auteursrecht rust.  Ook op een foto van bijvoorbeeld een schroevendraaier of een wc-borstel. Ook al is een plaatje zo te downloaden en te gebruiken, zonder toestemming van de eigenaar mag het niet. De klant in kwestie had al een brief van een advocaat in de bus die een schadevergoeding eiste vlak nadat zijn site live was gegaan. Die vergoeding is vaak vrij fors (een paar honderd euro voor een fotootje is geen uitzondering) en normaliter wordt een dergelijk bedrag ook toegewezen door de rechter. Het devies is dan ook vaak, trek het boetekleed aan, maak het bedrag over en let voortaan goed op. Je wilt echt niet procederen over inbreuken op het auteursrecht, vooral omdat de kans groot is dat je ook wordt veroordeeld in de daadwerkelijke advocaatkosten. Dus niet een gefixeerd bedrag (het liquidatietarief) zoals bij een proceskostenveroordeling in een normale civiele zaak, maar de daadwerkelijk advocaatkosten van de  tegenpartij. Mijn klant koos eieren voor zijn geld, betaalde, verwijderde de foto’s en had zijn lesje geleerd.  

Eerder bleek een gebruiker van een tekening van Evert Kwok hardleerser. Deze meneer plaatste zonder bronvermelding op zijn facebookpagina een ‘Kwokje’. Evert Kwok vroeg degene die dat deed om op zijn minst even zijn naam erbij te zetten. De gebruiker van de pagina weigerde, het plaatje stond immers al op internet en kon dus gewoon gebruikt worden aldus de Facebooker. De discussie escaleerde en het kwam zelfs tot een rechtszaak waarin de inbreuk makende Facebooker veroordeeld werd tot betaling van een schadevergoeding van € 480,- en de proceskosten. 

Het leverde Evert Kwok nationale bekendheid op omdat meerdere nieuwssites het verhaal publiceerden. Evert Kwok maakte er natuurlijk een passend ‘Kwokje’ van die ik uiteraard weer aan mijn vader stuurde.

Gratis advies?
Sluiten

Gratis 10 minuten letselschade advies.